Riihen ponitalli

Tämä on virtuaalihevonen / This is a SIM-game horse

Skin&Bones

Ratsastuskuva Ratsastuskuva Ratsastuskuva Ratsastuskuva

Virallinen nimi, VH-tunnus Skin&Bones, VH06-027-0901 Rotu ja sukupuoli Newforestinponi, ori
Syntymäaika ja ikä 11.06.2008 , VAI, 3v 11.03.2009 Väri ja säkäkorkeus Ruunikko, 143 cm
Kasvattaja Rory Riverton Painotuslaji Kouluratsastus
Omistaja VRL-00563, Riihen ponitalli Koulutustaso Helppo A

Luonnekuvaus

Koulupainotteinen new forest-ori Skin&Bones on yleisesti luonteeltaan yhteistyökykyinen ja rauhallinen poni. Välillä on tietysti pakko vähän mahtailla tammoille ja esittää kovempaa kuin onkaan, mutta useimmiten "Skini" käyttäytyy oikein mallikkaasti. Sen kanssa onkin oikein mukava puuhastella ja tehdä töitä, koska se on todella osaava ja herkkä ratsu.

Hoitaessa Skini kannattaa sitoa kiinni, koska muuten se pyörii ja hyörii hoitajan ympärillä eikä millään pysy paikoillaan. Silloinkin kun se on sidottu kiinni, on parempi varoa kulkemista kaulan alta, koska muutaman kerran on hoitaja saanut ikävän mustelman leukaansa Skinin polvesta. Aivan kokemattomille hoitajille ei tämä poika siis sovellu hoidokiksi Kokeneen ja otteiltaan varman hoitajan kanssa se tulee hyvin toimeen, ja seisoo kiltisti aloillaan kaikkien toimenpiteiden ajan. Ainoastaan satulan laitto saattaa tuottaa vähän ongelmia, koska Skini on kova pullistelemaan. Pinteleitä kääriessä se saattaa joskus nostella jalkojaan ihan vain hoitajan kiusaksi, mutta tiukka komennus auttaa tässäkin asiassa. Tarhasta hakiessa ja taluttaessa Skini käyttäytyy hyvin, mitä nyt joskus yrittää vähän kiireissään rynniä hoitajan edelle tai portista ulos ennen aikojaan. Tammojen ohi taluttaessa ori saattaa alkaa tanssia ja vähän hyppiä pystyyn, mutta varoo aina osumasta taluttajaan ja suostuu yleensä jatkamaan matkaa heti pienen esityksensä jälkeen.

Ratsastaessa Skini on luonteeltaan hyvin herkkä ja yhteistyöhaluinen. Se kulkee reippaasti eteen heti alusta alkaen, ja vastaa ratsastajan pieniinkin pyyntöihin halukkaasti. Koulutukseltaan Helppo A-tasoinen ori osaa laukanvaihdot, taivutukset, käännökset, väistöt ja kaikkien askellajien kaikki muodot kuin vettä vaan, kunhan selässä vaan istuu kokenut ja rauhallinen ratsastaja. Skini nimittäin turhautuu ja alkaa vastustella apuja, jos ne ovat epäselvät tai jos ratsastaja hermoilee liikaa. Pahimmassa tapauksessa ratsastuksesta tulee yhtä taistelua, kun poni ja ihminen tappelevat toisiaan vastaan. Osaavan ratsastajan kanssa Skini kulkee rentoutuneesti pyöreänä ja kantaa itseään kauniisti, ja siitä näkee että se nauttii työskentelystä. Esteitä Skini tykkää silloin tällöin hypätä, mutta parhaimmillaan se on kouluradoilla. Maastoilustakin ori pitää hyvänä vastapainona tiukalle treenille kentällä, ja joskus se oikein innostuu ja saattaa vähän kuumua muiden kanssa laukatessa.

Kisoissa Skini käyttäytyy rauhallisesti ja asiallisesti, eikä koskaan anna jännityksen ottaa valtaa itsestään. Radalla se keskittyy vain suoritukseen eikä katsele kentän laidalla pyöriviä tammoja. Joskus se saattaa vähän innostua esiintymään lämmittelyalueella, mutta rauhoittuu kunhan ratsastaja saa sen kunnolla avuille.

Sukutaulu ja -selvitys

i. Ghoster
new forest, rautias, 145cm
ii. Gavin
new forest, punarautias, 144cm
iii. Ghost of Love
new forest, rautias, 141cm
iie. Kikkan SWE
new forest, punaruunikko, 144cm
ie. Calamity Jane
new forest, kimo, 137cm
iei. Kingrock's Calhoun
new forest, rautiaankimo, 142cm
iee. Kingrock's Calamity
new forest, kimo, 136cm
e. Hermione
new forest, punaruunikko, 142cm
ei. Tequilashot
new forest, punarautias, 145cm
eii. Tabell's Torment
new forest, punarautias, 142cm
eie. Hannaerika SWE
new forest, ruunikko, 140cm
ee. Riverton's Petronella
new forest, ruunikko, 139cm
eei. Riverton's Rodomir
new forest, tummanruunikko, 142cm
eee. Riverton's Patricia
new forest, ruunikko, 140cm

Ghoster oli erittäin komea, mutta luonteeltaan erittäin tulinen ja temperamenttinen ori. Se kilpaili kouluradoilla vaihtelevalla menestyksellä, mutta kiersi lähinnä näyttelyitä upean ulkomuotonsa vuoksi. Ori kuitenkaan ei päässyt osallistumaan jalostukseen elämänsä aikana, vaan sai ainoastaan yhden varsan itselleen, ennen kuolemaansa.

Gavin on toisen palkinnon kantakirjaponi ja upealiikkeinen kouluratsu, jonka lupaava kilpailu-ura koki äkillisen lopun vain yhdentoista vuoden iässä ponin loukattua vasemman takajalkansa kuljetuksessa. Jalostuskäyttöön siirryttyään ori jätti jälkeensä useita kymmeniä jälkeläisiä, joista valtaosalle periytyi isänsä hienot liikeet.

Ghost of Love kilpaili nuoruudessaan menestyksekkäästi alueellisen tason kouluratsastuskilpailuissa, mutta rahkeet eivät riittäneet kansalliselle tasolle. Vanhemmiten ori jättäytyi jalostusponiksi ja se kantakirjattiin toiselle palkinnolle. Sen jälkeläiset ovat hajaantuneet eri painotuslajeihin, pääasiassa koulu- ja esteratsastuksen pariin.

Kikkan SWE on omistajansa ruotsalainen tuontitamma hyvämaineisesta ja suurikokoisesta kouluponisuvusta - monien kyseisen linjan ponien säkäkorkeudet hipovat rotumääritelmän sallittua ylärajaa. Tamma kilpaili aktiiviuransa aikana kohtalaisella menestyksellä jopa kansallisella tasolla, kunnes jäi harraste- ja jalostuskäyttöön. Tamman jälkeläisten joukossa on monia, hyviin kilpailutuloksiin yltäneitä koulu- ja kenttäponeja.

Calamity Jane, pieni ja pippurinen kimo tamma, polveutuu pienikokoisesta, mutta sitäkin sisukkaammasta emälinjasta. Tamma teki uransa pääasiassa este- ja kouluratsastusradoilla kilpaillen, jälkimmäisessä muutamia startteja kansallisellakin tasolla. Sen jälkeläisillä sen sijaan on havaittu taipumuksia enimmäkseen kouluratsastuskentille, vaikka monet niistä ovatkin jääneet ainoastaan harrasteratsuiksi. Calamity Jane on kantakirjattu kolmannelle palkinnolle.

Kingrock's Calhoun kantakirjattiin synnyinmaassaan Britanniassa toiselle, ja myöhemmin uudessa kotimaassaan Ruotsissa ensimmäiselle palkinnolle. Ori on tunnetun brittiläisen newforestinponikasvattajan komeimpia orikasvatteja, mutta sen menestys kilparatsuna jäi monien muiden samalta tallilta lähteneiden ponien varjoon: Calhounia käytettiinkin pääasiallisesti harrasteratsuna ja jalostuseläimenä.

Kingrock's Calamity valittiin menestyksekkäästi niin este- kuin koulupuolellakin kilpailleena tammana himmeämpiä sijoituksia saavuttaneen Kingrock's Calhounin vastapariksi, kun kasvattajan tyttärelle räätälöitiin kapasiteetikasta kilpaponia käyttöön ja näyttöön. Tamma niitti kilpauransa aikana lukuisia sijoituksia aluetason kouluratsastuskilpailuissa ja piipahtipa muutamaan otteeseen kansallisen tason kisoissakin. Esteratsastuksen saralla rahkeet eivät riittäneet seuratasoa korkeammalle.

Hermione oli pieni kokoinen punarautias tamma, joka omasi erittäin rauhallisen ja kuuliaisen luonteen. Muutamaan otteeseen kilparadoilla pyörähtänyt tamma, joka ehti ahmaista itselleen muutaman sijoituksen. Siitoksesta pois jäänyt tamma, joka sai ennen kuolemaansa ainoastaan yhden varsan.

Tequilashot on kilpaillut vaihtelevalla menestyksellä kansallisilla kouluratsastusradoilla Helppo A -tasoisissa luokissa. Orilla kilpailtiin nuorempana myös seuratason esteillä. Se on kantakirjattu kolmannelle palkinnolle kotimaassaan Iso-Britanniassa.

Tabell's Torment oli pääasiassa seuratason kouluratsastusradoilla menestynyt, komea punarautias ori. Kouluratsastuksen ohella se pääsi näyttämään kavionsa myös kenttäratsastuksen alkeisluokissa ja kokeiltiinpa sillä vanhoilla päivillä omistajan hetkellisestä mielijohteesta valjakkoajoakin. Ratsuna ori jäi kuitenkin harrastetason poniksi, joskin menestyksekkään kilpaponisukunsa vuoksi sitä käytettiin paljon myös sporttiponien jalostuksessa.

Hannaerika SWE, toisen palkinnon kantakirjatamma, on sukunsa puolesta osittain painottunut valjakkoajoon, mutta sai omistajanvaihdoksen aikana uusiokoulutuksen kouluratsuksi. Helpoissa luokissa kilpaillut tamma ei saavuttanut mainetta ja mammonaa muutamia seuratason sijoituksia lukuunottamatta, vaikka keräsikin kehuja kauniista, tasaisesta ravistaan.

Riverton's Petronella oli pieni ruunikko tamma, jota rauhallisempaa sai - ja saa edelleen - hakea. Ratsastaessa Petronella oli kiltti ja reipas, mutta heikon kilpailuviettinsä vuoksi se ei koskaan loistanut kilpailukentillä. Hermione jäi valitettavasti tämän lempeäluontoisen tamman ainoaksi varsaksi, sillä se kuoli pian Hermionen syntymän jälkeen varsomisen jälkeisiin komplikaatioihin.

Riverton's Rodomir oli älykäs ja omistajaansa voimakkaasti kiintynyt ori, joka jätti jälkeensä parikymmentä jälkeläistä. Kilpailu-urasta ei oikein koskaan tullut mitään, sillä ori ei suostunut työskentelemään täydellä teholla kenenkään muun kuin omistajansa kanssa, eikä auto-onnettomuudessa alaraajojensa käyttökyvyn menettänyt omistaja pystynyt orilla itse kilpailemaan. Kapasiteettia olisi varmasti riittänyt vaativampiinkin luokkiin, mutta parhaat sijoitukset tulivat lopulta vain Helppo B -luokista.

Riverton's Patricia oli säyseä ruunikko tamma, joka eli terveen, mutta tapahtumaköyhän siitostamman elämän. Kolmannelle palkinnolle kantakirjattu tamma jätti jälkeensä peräti yhdeksän hienoa ponivarsaa, joista osa on menestynyt varsin mallikkaasti omissa painotuslajeissaan. Patricia itse oli ratsuna ainoastaan satunnaisessa harrastekäytössä, vaikka se kevyiden ja sirojen liikkeidensä vuoksi olisi voinut olla näyttävä kouluponikin.

Jälkeläiset ja astutusinfo

01. nf t. Riihen Mirabella s. 20.03.2009 e. Marjorie
02. nf o. Riihen Skywalker s. 22.03.2009 e. Shesarebel
03. nf t. Elaine Wims s. 23.04.2009 e. Abigail

Skini on satunnaisesti tarjolla jalostukseen oman tallin ulkopuolisille tammoille. Tamman tulee olla kouluratsastuspainotteinen, evm-sukuinen ja puhdasrotuinen newforestinponi, ja sillä tulee olla saavutettuna vähintään kymmenen KRJ:n alaista kilpailusijoitusta.

Kilpailutulokset

Kalenteriin merkitty vain sijoitukset KRJ:n alaisista kouluratsastuskilpailuista: 48 sijoitusta.

28.02.2013 KRJ Konkkaronkka, Helppo A - 4/40
28.02.2013 KRJ Konkkaronkka, Helppo A - 2/40
27.02.2013 KRJ Fiktio, Helppo A - 6/40
25.02.2013 KRJ Fiktio, Helppo A - 6/40
23.02.2013 KRJ Fiktio, Helppo A - 2/40
23.02.2013 KRJ Fiktio, Helppo A - 2/40
23.02.2013 KRJ Konkkaronkka, Helppo A - 6/40
20.02.2013 KRJ Konkkaronkka, Helppo A - 3/40
19.02.2013 KRJ Konkkaronkka, Helppo A - 5/40
18.02.2013 KRJ Konkkaronkka, Helppo A - 6/40
18.02.2013 KRJ Fiktio, Helppo A - 4/40
16.02.2013 KRJ Mörkövaara, Helppo A - 5/50
14.02.2013 KRJ Fiktio, Helppo A - 2/40
13.02.2013 KRJ Konkkaronkka, Helppo A - 1/40
13.02.2013 KRJ Fiktio, Helppo A - 6/50
11.02.2013 KRJ Harley Stud, Helppo A - 6/50
09.02.2013 KRJ Harley Stud, Helppo A - 3/50
05.02.2013 KRJ Harley Stud, Helppo A - 6/50
04.02.2013 KRJ Harley Stud, Helppo A - 3/50
02.02.2013 KRJ Harley Stud, Helppo A - 6/50
01.02.2013 KRJ Riihen ponitalli, Helppo A - 3/30
31.01.2013 KRJ Eton Stud, Helppo A - 2/50
31.01.2013 KRJ Halluharjantila, Helppo A - 6/40
30.01.2013 KRJ Halluharjantila, Helppo A - 5/40
29.01.2013 KRJ Halluharjantila, Helppo A - 3/40
25.01.2013 KRJ Harley Stud, Helppo A - 1/50
23.01.2013 KRJ Harley Stud, Helppo A - 2/50
10.10.2009 KRJ Nerian - Helppo A - 3/14
02.10.2009 KRJ Wimbledon - Helppo A - 2/30
05.09.2009 KRJ Acantha Farm - Helppo A - 7/100
02.05.2009 KRJ Live! - Helppo A - 9/100
26.03.2009 KRJ Maple's Stable - KN Special - 7/49
24.03.2009 KRJ Zurück - Helppo A - 3/45
24.03.2009 KRJ Zurück - Helppo B - 2/37
21.03.2009 KRJ Ryss It! Factory- Helppo A - 2/100
20.03.2009 KRJ Ryss It! Factory - Helppo B - 2/100
19.03.2009 KRJ Malsamo - Helppo B - 1/30
18.03.2009 KRJ Ryss It! Factory - Helppo A - 5/100
17.03.2009 KRJ Ryss It! Factory - Helppo B - 4/100
13.03.2009 KRJ Mix Dressage - Helppo B - 2/100
01.03.2009 KRJ Weybridge - Helppo B - 2/50
27.02.2009 KRJ Weybridge - Helppo B - 6/50
21.02.2009 KRJ Riihen ponitalli - Helppo A - 3/30
19.02.2009 KRJ Zauberhof - Helppo B - 5/40
17.02.2009 KRJ Zauberhof - Helppo C - 6/41
16.02.2009 KRJ Kurppala - Helppo A - 6/36
14.02.2009 KRJ Lieksa - Helppo B - 5/50
12.02.2009 KRJ Lakea - Helppo A - 7/50

Päiväkirja ja valmennukset

08.02.2013 - Sukuselvitys viimeinkin valmis kolmannen polven viimeistäkin ponia myöten! Melkoinen urakka se oli, mutta sain kuin sainkin kirjoitettua muutaman virkkeen ylös isoisovanhemmistakin. Skini taitaakin olla ensimmäinen tuontiponini miesmuistiin, jolle olen laatinut enemmän kuin kaksi polvea käsittävän sukuselvityksen. Hyvä minä ja hyvä Skini! Muistin myös vihdoinkin päivittää Skinin tyttären Riihen Mirabellan uusien sivujen osoitteen myös orin jälkeläislistaan, vaikka tamma pääsi uuteen kotiinsa Viljamäkeen jo jonkin aikaa sitten. Mirabellasta jäi meille kaksi hienoa jälkeläistä, yksi tamma ja yksi ori, joten sen ja Skinin nimet tulevat kyllä jatkossakin näkymään Riihen kasvattien suvuissa.

02.02.2013 - Skini oli pitkään se poni, joka ei vain millään tahtonut saavuttaa sitä viimeistä puuttuvaa sijoitusta laatuarvostelun maksimisijoituksia varten. Tänään oriin kisakalenteria päivittäessäni sain kuitenkin todeta, että sijoituksia onkin nyt sitten kertynyt kerralla yli tarpeen - kuinkas tässä näin pääsi käymään! 48 sijoitusta on hieno saavutus muutaman vuoden bittiarkistoissa pölyttyneeltä ponilta, ja sen kunniaksi Skinikin pääsee muutaman muun ponin tavoin viettämään ansaittuja kilpailueläkepäiviä. Tavoitteena olisi vielä vierailla ainakin kouluratsastusjaoksen ja oman rodun laatuarvostelutilaisuuksissa sekä mahdollisuuksien mukaan käydä näyttäytymässä myös Yleislaatuarvostelussa. Skinin nimi esiintyy jo kohtuullisen useiden virtuaaliponien sukutauluissa, mutta olen suunnitellut sille vielä ainakin kaksi tai kolme jälkeläistä, joista yksi saattaa jäädä vielä omaankin talliin, jos löytyy oikein näppärä ponitamma emäksi.

03.01.2013 - Skinin päiväkirja onkin hyvä korkata näin koko tallin uuden tulemisen kunniaksi. Ori on tallin muiden ponien ja omistajan muiden virtuaalihevosten tapaan vietellyt kolmen ja puolen vuoden ajan täydellistä hiljaiseloa, vaikka tauon piti alunperin kestää vain muutaman kuukauden. No, nyt ollaan kuitenkin tekemässä paluuta entistä ehompana ja jatkamassa keskenjäänyttä kilpailu-uraa. Kaikeksi onneksi orin ainoa ulkopuolisesta tammasta syntynyt jälkeläinen löytyi edelleen virtuaalimaailmasta ja oli iloiseksi yllätyksekseni saavuttanut YLA3-arvonimen sekä kerännyt huimat 83 KRJ-sijoitusta! Tamman kolmesta jälkeläisestä kaksi näyttäisi myös kilpailleen menestyksekkäästi KRJ:n alaisissa kilpailuissa, joten ainakin voimme nyt todeta Skinin perinnöllisten ominaisuuksien olevan kunnossa. Orin omakin kisakalenteri on nyt päivitetty: saldona tusina rikkinäisiä linkkejä, mutta myös kaksi googlettamalla löytynyttä, merkitsemätöntä sijoitusta. Tästä on hyvä jatkaa.