Riihen ponitalli

Tämä on virtuaalihevonen / This is a SIM-game horse

Novacaine

Virallinen nimi, VH-tunnus Novacaine, VH06-027-0865 Rotu ja sukupuoli Newforestinponi, ori
Syntymäaika ja ikä 03.08.2008, VAI, 3v 02.05.2009 Väri ja säkäkorkeus Ruunikko, 140 cm
Kasvattaja Peter Whitmore Painotuslaji Kouluratsastus
Omistaja VRL-00563, Riihen ponitalli Koulutustaso Vaativa B

KRJ-II palkittu 15.03.2013

Luonnekuvaus

Novacaine, tutuille pelkkä Kentsu riittää, on tallin utelias höpseliini. Sillä on pakonomainen tarve olla aina ensimmäisenä siellä, missä tapahtuu ja juuri sillä hetkellä kun tapahtuu. Harmaa, tapahtumaköyhä arkikaan ei tosin saa Kentsua hermostumaan, sillä se jaksaa aina löytää jotain uutta, jännittävää ja mielenkiintoista vaikkapa samasta tutusta karsinasta, jossa se on asustanut lähes koko elämänsä ajan. Utelias poika on myös varsin ystävällinen ja hyvätapainen herrasmies, mitä tulee ihmisten kanssa asioimiseen. Toisten hevosten seurassa se saattaa toisinaan vähän kokea tarvetta esittää kovanaamaisempaa kuin todellisuudessa onkaan, mutta vain harvoin kyseiset tempaukset yltävät aggressiivisiin mittoihin.

Hoidettavana Kentsu ei ole varsinaisesti hankala, mutta aikamoinen koheltaja ja säheltäjä se osaa kyllä olla. Se ei oikein malttaisi millään pysyä paikallaan paikallaan seisomista vaativissa hoitotilanteissa, sillä olisihan se huomattavasti jännittävämpää kuikuilla naapurikarsinan asukkaan tekemisiä tai ihmetellä seinää pitkin kiipeilevää hämähäkkiä kuin nököttää tattina hoitajan toiveesta. Ori on siis parasta ottaa harjaamisen ajaksi käytävälle ja kytkeä varmuuden vuoksi kahdelta puolelta kiinni, ettei se keksi järjestää virkistäviä kommelluksia itsensä iloksi. Kiinnisidottuna ja päättäväisellä komentamisella Kentsukin yleensä rauhoittuu sen verran, että hoitaja saattaa saada sen harjatuksi ilman suurempia kommervenkkejä. Tällöinkään ori ei tosin aina malta seistä täysin säyseästi, vaan satunnaiset maan kuopaisemiset ja kärsimättömät hörähdykset kuuluvat asiaan. Itse hoitotoimenpiteet sujuvat tavallisesti muuten ongelmitta, kunhan hoitaja on riittävän ripeä toimissaan. Eläinlääkärin ja kengittäjän vierailuista ori suorastaan innostuu, koska silloin tapahtuu aina jotain arkirutiineista poikkeavaa.

Ratsuna Kentsu on mukiinmenevä, mutta taipuvainen keskittymään johonkin aivan muuhun kuin työntekoon, ellei ratsastaja muista kaiken aikaa pitää sen mielenkiintoa yllä. Kentän ulkopuoliset tapahtumat kun olisivat niin paljon mielenkiintoisempia kuin pölisevän hiekan keskellä tarpominen ja ratsastajan oikkujen mukaan tanssahteleminen - etenkin kentän laidalle kerääntyneet katsojat ovat omiaan herättämään uteliaan ja sosiaalisen orin mielenkiinnon. Puolipidätteitä siis saa - ja pitääkin - Kentsun kanssa käyttää ahkerasti, mikäli mielii pitää sen ajatukset työskentelyssä. Vaativa B -tasoiselle kouluratsulle on onneksi helppo keksiä välillä enemmän ja välillä vähemmän haastavia, ajatusta vaativia tehtäviä, joilla estää sen huomiota herpaantumasta. Täydellä teholla keskittyessään Kentsu on taitava, notkea ja hyvin avuille myötäävä kouluratsu, jonka tunnistaa erityisesti sen tarmokkaasta, mutta kuitenkin tasaisesta ja helposti istuttavasta ravista. Paha tapa oikoa kulmissa kannattaa huomioida niin harjoitus- kuin kilpailutilanteissakin hyvissä ajoin, jotta ennaltaehkäisevät toimenpiteet ehtivät mennä perille.

Sukutaulu ja -selvitys

i. Mocklewood Agnus
new forest, ruunikko, 142cm
ii. Tickey Mickey
new forest, ruunihallakko, 142cm
iii. Tic-Tac-Toe
new forest, ruunikko, 140cm
iie. Mocklewood Tamaria
new forest, ruunihallakko, 142cm
ie. Vivienne's Wonder
new forest, ruunikko, 138cm
iei. Kingrock's Rodolfus
new forest, ruunikko, 143cm
iee. Wonderful Walma
new forest, rautias, 139cm
e. Elanoir
new forest, punarautias, 139cm
ei. Mr. Friedricks
new forest, punarautias, 145cm
eii. Fredericks
new forest, rautias, 145cm
eie. Ivonette SWE
new forest, ruunikko, 141cm
ee. Sibyllena
new forest, rautias, 138cm
eei. Sodoma Sabbath
new forest, tummanpunarautias, 142cm
eee. Riverton's Sibylla
new forest, ruunikko, 137cm

Mocklewood Agnus on vaativaluontoinen helppojen luokkien kouluponi. Sillä piisaa energiaa vaikka muille jakaa, jos niikseen tulee. Uransa aikana se on saavuttanut useita sijoituksia aluetason kilpailuissa ja lisäksi se on kantakirjattu II-palkinnolle.

Tickey Mickey on komea ruunihallakko ori, jolla on luonne kohdallaan. Vaatimaton herrasmies ei koskaan takuulla tekisi pahaa edes sille kuuluisalle kärpäsellekään - ainakaan tahallaan. Nykyisin jo siitoskäyttöön vetäytynyt ori on periyttänyt säyseää luonnettaan ja pehmeitä askeleitaan suurimmalle osalle kymmenistä jälkeläisistään.

Tic-Tac-Toe oli ruunikko 140-senttinen ori, joka periytti jälkeläisilleen erityisesti hyvää, yhteistyöhaluista luonnettaan. Orilla kilpailtiin aktiiviuransa aikana pääasiassa helpoissa kouluratsastusluokissa, mutta se sijoittui muutaman kerran kymmenen parhaan joukkoon myös alle metrin esteluokissa.

Mocklewood Tamaria oli sievä ruunihallakko, joka vietti leppoisan siitostamman elämän. Sillä ratsastettiin jonkin verran kotioloissa niin koulu- kuin maastoesteitäkin, mutta kilpailuradoilla sitä ei koskaan nähty. Tamma saavutti elämänsä aikana myös kolmannen kantakirjapalkinnon.

Vivienne's Wonder, ruunikko, 138-senttinen ponitamma oli täynnä tulta ja tappuraa. Tämä terhakka poni saattoi isoine silmineen, söpöine ilmeineen ja höpsöine eleineen vaikuttaa harmittomalta - ja maasta käsin sitä myös olikin -, mutta satulan alla siitä kuoriutui oikea pikkupeto. Tamman kilpailu-uran pelättiin hienosta koulusuvusta huolimatta jäävän vain haaveeksi, kunnes sille löydettiin riittävän napakka ratsastaja, jonka kanssa yhteistyö alkoi vähitellen toimia. Muutaman vuoden kilpaponiuransa aikana tamma saavutti muutamia sijoituksia ja pari voittoa aluetason kouluratsastuskilpailujen helpoissa luokissa, ja kilpaili vaihtelevalla menestyksellä myös seuratason rataesteillä.

Kingrock's Rodolfus oli suhteellisen menestynyt esteratsu metrin luokissa, kunnes sen uusi omistaja päätti jostain syystä vaihtaa orin painotuslajia. Kouluponin ura jäi kuitenkin heikon menestyksen vuoksi varsin lyhyeksi, vaikka ori saikin useilta tuomareilta kehuja pehmeästä ravistaan.

Wonderful Walma oli menestyneen kouluponisuvun vesa, jonka jälkeläisistä valtaosa on kilpaillut hyvällä menestyksellä sekä helpoissa että vähän vaativammissa kouluratsastusluokissa. Tamma itse oli kaksinkertainen Brittein ponimestari Helppo A -tasolla. Rautiaan tamman kuudesta jälkeläisestä vain yksi peri emänsä värityksen.

Elanoir oli lempeä ponitamma, jonka oma kilpaura jäi varsin lyhyeksi flopattuaan, mutta joka sukunsa puolesta on oikea helmi kouluponikasvattajalle. Sen varsat olivat todella haluttuja esimerkiksi huutokaupoissa! Sen molemmat vanhemmat ovat niittäneet menestystä helpoissa koululuokissa niin kotimaassa kuin kansainvälisilläkin kentillä.

Mr. Friedrick oli tanakkarakenteinen punarautias newforestinponiori, joka kilpaili aktiiviuransa aikana pääasiassa kenttäratsastuksen parissa CIC1-tasolla, mutta myös satunnaisia startteja kouluratsastuksen helpoissa luokissa. Reipas oripoika on periyttänyt tehokkaasti ainakin vauhdikkaita liikkeitään, erityisesti tarmokasta ravipoljentoaan.

Fredericks hurmasi kouluratojen tuomarit rehevillä liikkeillään. Hyvätapainen ori tunnettiin pienenä ponina, jolla oli ison hevosen elkeet - raudikon keinuva laukkakin muistutti puolet isomman hevosen vastaavaa. Oria käytettiin ahkerasti sekä koulu- että kenttäponien jalostuksessa kuolemaansa asti, ja se jättikin jälkeensä useita kymmeniä vaihtelevasti menestyneitä kisaponeja.

Ivonette SWE, ruunikko 141-senttinen ruotsalaistamma, kilpaili nuorempana kohtalaisella menestyksellä helpoissa kenttäratsastusluokissa ja satunnaisesti rataesteillä. Kilpailumenestys jäi usein odotettua laihemmaksi tamman heikoimman osa-alueen, kouluratsastuksen vuoksi. Sen neljän varsan isät valittiinkin kouluratsastusnäyttöjen perusteella paikkaamaan emän puutteita.

Sibyllena oli mukava ja rauhallinen ratsu, joka toimi siitostamman uransa ohella jonkin verran myös tuntiratsuna yksityisellä ratsastuskoululla. Tamma itse ei erityisemmin loistanut kilpakentillä, mutta monet sen jälkeläisistä ovat päässeet näyttämään kavionsa niin seura- kuin aluetasollakin, pääasiassa koulu- ja kenttäratsastuksen parissa. Rautias tamma oli myös kolmannen palkinnon kantakirjaponi.

Sodoma Sabbath ruunattiin varhaisella iällä hankalan luonteensa vuoksi. Ruunaamisen jälkeen ponin temperamentti kuivui kasaan niin pahasti, ettei se enää jaksanut innostua kilpailukentilläkään, minkä vuoksi se jätettiin vain vuoden kilpailuttamisen jälkeen harrastekäyttöön. Ennen ruunaamista siitä otettiin maineikkaan suvun vuoksi kolme pakastetta, joista lopulta vain kaksi käytettiin.

Riverton's Sibylla oli todella nätti ponitamma, jota kilpailutettiin nuorempana ahkerasti eri ratsastuslajeissa omistajansa tyttären kisaratsuna. Parhaiten tämä pirtsakka poni menestyi kenttäratsastuksen parissa, mutta saavutti se muutamia sijoituksia myös tavallisista koululuokistakin.

Jälkeläiset ja astutusinfo

01. nf o. Riihen Nicodemus s. 10.02.2009 e. Annabella
02. nf o. Ronan Wims s. 15.04.2009 e. Abhijit

Kentsu on satunnaisesti tarjolla jalostukseen oman tallin ulkopuolisille tammoille. Tamman tulee olla kouluratsastuspainotteinen, evm-sukuinen ja puhdasrotuinen newforestinponi, ja sillä tulee olla saavutettuna vähintään kymmenen KRJ:n alaista kilpailusijoitusta.

Kilpailutulokset

Kalenteriin merkitty vain sijoitukset KRJ:n alaisista kouluratsastuskilpailuista: 43 sijoitusta.

14.02.2013 KRJ Konkkaronkka - Vaativa B - 4/40
13.02.2013 KRJ Konkkaronkka, Vaativa B - 1/40
12.02.2013 KRJ Konkkaronkka, Vaativa B - 5/40
11.02.2013 KRJ Konkkaronkka, Vaativa B - 2/40
09.02.2013 KRJ Mörkövaara, Vaativa B - 6/50
02.02.2013 KRJ Suprant, Vaativa B - 6/40
29.01.2013 KRJ Suprant, Vaativa B - 5/40
29.01.2013 KRJ Konkkaronkka, Vaativa B - 2/40
25.01.2013 KRJ Mörkövaara, Vaativa B - 1/40
23.01.2013 KRJ Mörkövaara, Vaativa B - 2/40
23.01.2013 KRJ Mörkövaara, Vaativa B - 4/40
21.01.2013 KRJ Tahti, Vaativa B - 4/30
18.01.2013 KRJ Mörkövaara, Vaativa B - 5/40
11.10.2009 KRJ Sadelampi - Vaativa B - 2/30
10.10.2009 KRJ Duren - Vaativa B - 3/50
10.10.2009 KRJ Sadelampi - Vaativa B - 1/30
10.10.2009 KRJ Sadelampi - Vaativa B - 4/30
09.10.2009 KRJ Duren - Vaativa B - 3/50
09.10.2009 KRJ Mörkövaara - Vaativa B - 1/50
09.10.2009 KRJ Sadelampi - Vaativa B - 3/30
07.10.2009 KRJ Sadelampi - Vaativa B - 4/30
06.10.2009 KRJ Sadelampi - Vaativa B - 1/30
06.10.2009 KRJ Sadelampi - Vaativa B - 5/30
05.10.2009 KRJ Duren - Vaativa B - 6/50
02.10.2009 KRJ Wimbledon - Vaativa B - 5/30
04.05.2009 KRJ Live! - Vaativa B - 7/100
02.04.2009 KRJ Aworei - Vaativa B - 1/30
01.04.2009 KRJ Aworei - Vaativa B - 1/30
30.03.2009 KRJ YT Jinn - Vaativa B - 3/39
19.03.2009 KRJ Aworei - Vaativa B - 3/30
18.03.2009 KRJ Ryss It! Factory - Helppo A - 1/100
17.03.2009 KRJ Aworei - Vaativa B - 1/30
17.03.2009 KRJ Ryss It! Factory - Helppo A - 8/100
13.03.2009 KRJ Mix Dressage - Helppo A - 8/100
27.02.2009 KRJ D'Aum - Helppo A - 2/100
27.02.2009 KRJ Weybridge - Vaativa B - 4/50
23.02.2009 KRJ Acantha Farm - Helppo A - 9/100
22.02.2009 KRJ Svärjade - Helppo A - 1/60
21.02.2009 KRJ Acantha Farm - Vaativa B - 4/100
21.02.2009 KRJ Svärjade - Helppo A - 3/60
18.02.2009 KRJ Svärjade - Helppo A - 6/60
12.02.2009 KRJ Zurück - Vaativa B - 6/60
24.01.2009 KRJ VNFY - Vaativa B - 3/23

Päiväkirja ja valmennukset

14.02.2013 - Konkkaronkassa saavutetun Vaativa B -luokan neljännen sijan myötä Kentsulla on nyt koossa KRJ:n laatuarvostelun pisteytyksen mukaiset maksimisijoitukset. 43:sta sijoituksesta peräti kymmenne kappaletta on luokkavoittoja, joten voittoprosenttikin on orilla mukavasti kohdillaan! Tämän samaisen saavutuksen myötä ori jää ansaitulle kilpailueläkkeelle. Siitosorin uraa pannaan kunnolla alulle sitten joskus tulevaisuudessa, kun on ensin pyörähdetty ainakin kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa. Alustavasti olen suunnitellut Kentsun saavan vielä pari-kolme jälkeläistä, joista ainakin yhden jätän itselleni kilpailu- ja jalostusponiksi velipuolensa Nicodemuksen seuraksi.

11.02.2013 kouluvalmennus, valmentajana Rousa (VRL-12538)
Kentsu sai hetken alkuverrytellä ratsastajansa kanssa tekemällä itsenäisiä kuvioita. Kehotin ratsastajaa vaihtelemaan aktiivisesti tehtäviä, koska Kentsu tuntui keskittyvän koko ajan johonkin muuhun. Verryttelyn jälkeen aloitimme tekemällä hieman avotaivutuksia. Kentsu taipui hyvin ja ratsastaja sai pidettyä tapahtumat mielenkiintoisina orille. Lisäsin avotaivutuksien lisäksi laukkaa aina lyhyen sivun. Laukan aikana kehotin ratsastajaa ottamaan ponia enemmän tuelle ja lyhentämään askelta. Ratsastaja kuunteli ohjeet hyvin ja laukan sujuessa moitteettomasti kokeilimme pari kertaa myös laukanvaihtoa. Aluksi vaihto oli hieman kankea, mutta kolmannella yrityksellä se oli oikein mainio. Vielä muutamien sulkujen jälkeen ratsukko sai tehdä itsenäisen loppuverryttelyn.

04.01.2013 - Kentsun sivut uusittu ja saatettu nettiin muutaman vuoden tauon jälkeen. Samalla kertaa oli hyvä päivitellä myös orin kilpailukalenteri, josta sai poistella toistakymmentä rikkinäistä linkkiä. Toisaalta, uusia, aiemmin merkitsemättömiä sijoituksia löytyi hakukoneen suosiollisella avustuksella kolmen kappaleen verran. Tästä eteenpäin olisi tarkoitus jatkaa 2009 kesken jäänyttä kilpailu-uraa laatuarvostelun maksimipisteitä ajatellen puuttuvien kymmenen sijoituksen verran. Suunnitelmissa olisi myös teettää Kentsusta vielä ainakin yksi orijälkeläinen omaan talliin, sekä mahdollisesti pari tammavarsaa itselle ja myyntiin kasvamaan.